top of page
Lertegel 2.jpg

Byta tak - Lertegel

Ett tidlöst val för mindre fastigheter: Lertegelpannor

Tegelpannor är en tidlös favorit när det kommer till mindre fastigheter, och det är inte svårt att förstå varför. De ger ditt hem en klassisk charm som håller över tid. Medan moderna material som betong blir allt vanligare vid nybyggnation av småhus, finns det många goda skäl att överväga lertegel för ditt tak.

En av de främsta fördelarna med lertegelpannor är deras långa livslängd - ofta över 100 år, vilket gör dem till ett hållbart val. Det som är ännu mer imponerande är hur de åldras; likt en fin skinnsoffa blir de vackrare med åren. De utvecklar unika nyanser och blir en del av husets karaktär.

Trots lertegelns charm har betongpannor blivit allt mer populära i samband med nybyggnation. De kan efterlikna lerteglets utseende och erbjuder en betydligt mer prisvärd lösning. Dock är det viktigt att notera att betongpannor inte delar lertegelns egenskap att bli vackrare med åren. De förlorar sin glans över tiden och har generellt en kortare livslängd.

Om du överväger en takomläggning för din fastighet, kan du vända dig till oss för expertrådgivning angående ditt nya tak. Vi erbjuder konkurrenskraftiga priser och hjälper dig att göra det bästa valet för ditt hem. Kontakta oss för ett kostnadsfritt möte.

Takmontage lertegel

Historia och Unika Egenskaper med Lertegel

Lertegel, som tillverkas av bränd lera, har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1000 år före Kristus. I Sverige gjorde tegelpannorna sin entré under 1100-talet, och de prydde de mest eleganta husen under medeltiden. Med tiden har lertegel blivit ett uppskattat takmaterial för en mängd olika fastigheter, tack vare dess långa livslängd och förmågan att ge en exklusiv känsla åt fastigheten. Ju äldre lertegelpannorna blir, desto mer karakteristiska blir de med sina vackra nyanser, vilket ger taket en unik levande karaktär.

Under tegelbranschens glansdagar fanns hundratals tillverkare av lertegelpannor, men i dag är det endast en återstående tillverkare i Sverige - Vittinge. Att notera är att lertegelpannor är tunga och bör enbart användas på fastigheter med en stabil takkonstruktion för att undvika belastningsproblem. Dessutom kräver de en taklutning på minst 22 grader för att säkerställa att pannorna sluter tätt och hindrar vattenintrång genom taket.

Projekt

bottom of page